28.2.2012

Stevia

Mikäs se siinä nököttää? Se on pikkuinen steviantaimi, jota yritän pitää hengissä ja kasvattaa komeaksi puskaksi.
Itse ajattelin kasvatella tuota sisällä niin kauan, kunnes ilmat ulkona lämpenevät ja saan sen istutettua ulos. Ellei se kupsahda sitä ennen. Lehdet kuivaan ja aion tehdä niillä empiirisiä testejä leivonnan ja ruuanlaiton parissa. Itse jotenkin odotan tältä kalorittomalta luonnontuotteelta paljon. Katsotaan mihin kaikkeen se taipuu :).

Stevian kasvatuksen pitäisi olla helppoa. Se vaatii valoisan kasvupaikan ja tasaisen kosteuden.

Steviahan on kotoisin Paraguayista, Etelä-Amerikasta, jossa se kasvaa monivuotisena luonnonkasvina. Meidän leveyksillä se tuskin talvehtii, eli täällä sitä käytetään yksivuotisena. Tai voihan tuo mennä valoisassa kellarissa talven yli, tai sisällä ikkunalaudalla. Stevia kuuluu asterikasvien (Asteraceae) heimoon ja muita samaan heimoon kuuluvia syötäviä kasveja ovat mm. salaatit, auringonkukka, punahattu, kehäkukka. Sitä on käytetty mm. Japanissa jo 1970-luvulta saakka makeutusaineena.

Marraskuussa 2011 EU hyväksyi vihdoin steviaglykosidien käytön elintarvikkeiden makeutusaineena ja elintarvikkeiden tuoteselosteissa stevia kulkee E-koodilla E960, vaikka onkin puhdas luonnontuote.

Mielenkiinnolla seuraan tämän tuotteen maailmanvalloitusta. Ihan ongelmatonta sen leviäminen makeutusaineena ei ole ollut. Liekö ollut uhka keinotekoisille makeutusaineille vai jopa sokerille, kun tuotetta on blokattu useampaan otteeseen.

2 kommenttia:

  1. Kappas vaan, meidänkin ikkunalaudalla kasvaa samanlainen taimi. Jännityksellä seuraamme kasvua ja toivottavasti saan sen pidettyä hengissä :) Kiitosta vaan!
    t. Mirkka

    VastaaPoista
  2. Hienoa, sä olet saanut sen jo siis istutettuakin. Maistoitko lehteä? "Aika" makea on :)Mielenkiinnolla kyllä odotan, että kasvaisi hiukan ja pääsisi kokeilemaan, mihin kaikkeen tuo taipuu.

    VastaaPoista